Aplauze pentru poet • Alexandru Macedonski

Poezii: „Aripi”
Recită actrița Crina Mureșan
Filmări realizate în primăvara anului 2024, la Sala ArCuB Bucureşti

Alexandru Macedonski

n. 14 martie 1854, Craiova – d. 24 noiembrie 1920, București

poet, prozator, dramaturg și publicist

Supranumit poetul rondelurilor, inspirându-se din literatura franceză, este primul reprezentant al simbolismului în literatura română. Inițiator al cenaclului și revistei literare “Literatorul”, a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o continuă polemică cu junimiștii. Pe de altă parte, Alexandru Macedonski a încurajat, la începuturile activității lor scriitoricești, numeroși tineri talentați, printre care George Bacovia și Tudor Vianu, pe care i-a publicat în revista sa.

În toamna anului 1884 părăsește țara, se stabilește la Paris și începe să scrie în franceză, căutând faima mondială. Se întoarce în țară la începutul anului 1885, iar primele versuri în limba franceză îi sunt publicate la sfârșitul acestui an în revista “La Walonie” din Liège, condusă de Albert Mockel, revistă considerată unul dintre primele instrumente de fundamentare a simbolismului francez.

În 1886, scrie nuvelele naturaliste: Zi de august, Pe drum de poștă, Din carnetul unui dezertor, Între cotețe, adunate în 1902, în volumul Cartea de aur.

Până în 1890, Macedonski a scris poeme ample, de factură romantică, cu versuri lungi și cu un pronunțat caracter satiric, ca de exemplu ciclul Nopților, caracterizat și printr-un abundent retorism romantic, inspirat din volumul Nopțile al poetului romantic francez Alfred de Musset.

După 1890, lirica lui Alexandru Macedonski trece printr-un proces de esențializare. În această perioadă scrie Rondelurile; discursul liric este rezultatul unui efort de sinteză și se bazează pe o metaforă concretă. Poetul renunță la retorismul primei etape, poezia devenind sugestie și muzicalitate. Spre exemplu, acum scrie Rondelul rozelor ce mor, Rondelul apei din grădina japonezului, Rondelul crinilor, Rondelul lucrurilor. Macedonski este unul dintre puținii autori români de rondeluri. Spre sfârșitul vieții a scris celebrele cicluri Rondelurile pribege, Rondelurile celor patru vânturi, Rondelurile rozelor, Rondelurile Senei și Rondelurile de porțelan. Cele cinci cicluri au fost publicate în volumul postum Poema Rondelurilor (1927).

În 2006 Alexandru Macedonski a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.