Alexandru Repan

n. 1940, București

A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București (1961) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, secţia „Arta actorului”, la clasa profesorilor Moni Ghelerter și Zoe Anghel (1965).

Este cunoscut ca actor al Teatrului Nottara, din anul 1968, unde a interpretat roluri mari în piese precum „Crimă și pedeapsă” de Dostoievski, „Bună seara, domnule Wilde” de Oscar Wilde, „Craii de curte veche” de Mateiu Caragiale, „Cui i-e frică de Virginia Woolf” de Edward Aldee, „Richard al III-lea nu se mai face” de Matei Vișniec, „Regele moare” de Eugène Ionesco, „Roman teatral” de Mihail Bulgakov etc. A jucat în spectacole și la alte teatre: Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Național București, Teatrul Sică Alexandrescu.

Alexandru Repan a împrumutat vocea-i inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes. În numeroasele filme în care a fost distribuit, a realizat roluri memorabile: „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Dimitrie Cantemir”, „Războiul independenței”, „Horea”, „Masca de argint”, „Hanul dintre dealuri”, „Rochia albă de dantelă”, etc. colaborând cu regizori români importanți: Andrei Blaier, Gheorghe Vitanidis, Dan Pița, Nicolae Mărgineanu, Cristian Mungiu, Dominic Dembinski etc.

În anul 2002, Alexandru Repan a primit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

triunghi_210

Alexandru Repan recită poezii scrise de: