Cristian Șofron

n. 1958, Buzău

Cristian Șofron este actor de teatru, televiziune și film. În anul 1983, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București, Facultatea de Teatru, Cinematografie și Televiziune, specializarea Actorie, la clasa profesorului Octavian Cotescu.

A debutat în teatru la vârsta de 9 ani, iar în film, la 10 ani. De peste trei decenii joacă în spectacole ale Teatrului Nottara, scenă de care şi-a legat numele ca actor prin zeci de roluri dintre cele mai diverse, pentru care a colaborat cu regizori precum Dinu Cernescu, Alexandru Darie, Mircea Cornişteanu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija etc. De asemenea, are o bogată carieră cinematografică şi de televiziune, colaborând cu regizori precum Sergiu Nicolaescu, Mircea Mureşan, Nicolae Corjos.

În ultimele două decenii, Cristian Şofron a fost manager al Teatrului Odeon (2017-2021), director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” (2009-2017), consultant artistic al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” din Bucureşti (2009-2011) şi director general artistic al Teatrului de Stat din Constanţa (2005-2007). Din 2021 este manager director general al Teatrului “Stela Popescu” din București.

În anul 2012 a fost distins de către Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România cu Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate, în 2013 Uniunea Cineaştilor din România i-a acordat Premiul pentru întreaga activitate, iar în 2016 a primit Diploma aniversară pentru contribuția adusă la dezvoltarea Teatrului de Stat Constanța.

triunghi_210

Cristian Șofron recită poezii scrise de: