Emilia Popescu

n. 1966, București

Emilia Popescu a absolvit în 1988 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Florin Zamfirescu. Cunoscută pentru rolurile sale de teatru, precum Janet din “Cafeneaua” lui Sam Bobnik sau Hermiona din “Poveste de iarnă” de Shakespeare, Emilia Popescu a apărut și în filmele “Moromeții”, “În fiecare zi mi-e dor de tine”, “Liliacul înflorește a doua oară” sau “Divorț din dragoste”.

A debutat în 1985, încă din timpul facultății, în rolul Ilincăi din filmul „Moromeții”, regizat de Stere Gulea.

După absolvire, a intrat în trupa Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din Capitală, unde a debutat cu piesa „Câinele grădinarului”’ de Lope de Vega, regia Florian Pittiș. Au urmat: „Meditațiile Ritei” de Willy Russel (1989), „Arsenic și dantelă veche” de Otto Joseph Kesselring (1991), „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1991), „Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind, regia Liviu Ciulei (1991), „A șaptea poruncă” de Dario Fo (1993), „Poveste de iarnă” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie (1994), „Suită de crime și blesteme” de Euripide, regia Alexandru Dabija (1994), „Trei surori” de A.P. Cehov (1995), „Julius Caesar” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie (1995), „Cafeneaua” de Sam Bobrik, regia Horațiu Mălăele (1997), „Libertinul” de Eric Emmanuel Schmitt (1998), „Tango” de Slawomir Mrozek (2001).

Începând cu stagiunea 2002-2003, a devenit actriță a Teatrului de Comedie unde a jucat în spectacole precum „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare în regia lui Gelu Colceag (2003), „Marlene” de Pam Gems în regia Cătălinei Buzoianu (2004), „Chirița of Bârzoieni” după Vasile Alecsandri, în regia Iarinei Demian (2004), „Casa Zoikăi” de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu (2009), „Cui i-e frică de Virginia Woolf” de Edward Albee, în regia lui Gelu Colceag (2010), „Pescărușul” de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga (2013).

A jucat și pe scena Teatrului Național în „Jocul ielelor” regia Claudiu Goga (2007), dar și pe scena Teatrului Metropolis, în „Sex” de Rob de Graaf, regia Claudiu Goga (2013).

A avut un rol memorabil, alături de Florin Piersic, în piesa „Străini în noapte”, în regia lui Radu Beligan, dar și în piesa „Un bărbat pentru Sara” de Sam Bobrick, regia Claudiu Goga (2014).

În prezent este actriță a Teatrului de Comedie și a Teatrului Național București.

Emilia Popescu a fost nominalizată la categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar” pentru rolul Alla Vadimovna din „Casa Zoikăi”, la ediția 2010 a Galei Premiilor UNITER.  În anul 2002, a fost decorată de Președinția României, cu “Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler”, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

triunghi_210

Emilia Popescu recită poezii scrise de: