George Mihăiță

n. 1948, Moreni

A absolvit în anul 1971, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, secția Actorie, la clasa prof. univ. Sanda Manu.

S-a remarcat în viața culturală românească prin zeci de roluri în spectacole la Teatrul de Comedie, Teatrul L.S. Bulandra, Teatrul Național București etc. (12 oameni furioși de Reginald Rose, Cercul de cretă caucazian de Berthold Brecht, Livada cu vișini de A.P. Cehov, Casa Zoikăi de Mihail Bulgakov, Poker de Adrian Lustig șamd), colaborând cu regizori importanți precum Lucian Giurchescu, Cătălina Buzoianu, Dragoș Galgoțiu, Alexandru Tocilescu.

George Mihăiță este binecunoscut și pentru rolurile sale din filme (Reconstituirea din 1968, regizat de Lucian Pintilie fiind un film de referință al cinematografiei românești), sau pentru diverse apariții TV, în piese de teatru, seriale sau emisiuni de divertisment.

Începând cu anul 2000, este directorul Teatrului de Comedie din București.

De-a lungul timpului, a fost distins cu mai multe premii: Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în Tersit, din Troilus si Cresida de William Shakespeare, (regia: Dragoș Glagoțiu), oferit de Asociația Umoriștilor Români (1994),  Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rolul Henry Perkins, din spectacolul Bani din cer de Ray Cooney (regia: Horațiu Mălăele), în cadrul Festivalului Național de Comedie de la Galați (2001) și Premiul UNITER pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru rolul Alexandr Tarasovici Ametistov din Casa Zoikăi de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu, de la Teatrul de Comedie, București (2010).

În  2002, George Mihăiță a fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

triunghi_210

George Mihăiță recită poezii scrise de: