Aplauze pentru poet • George Topîrceanu

Poezii: „Un duel”, „Balada unui greiere mic”, „Rapsodii de toamna”, „Acceleratul”, „Primăvara”, „Leul deghizat”, „Tristeți provinciale”, „Testamentul unui poet”
Recită actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Mihai Mălaimare
Filmări realizate în noiembrie 2021, la Sala ArCuB Bucureşti

Aplauze pentru poet • George Topîrceanu

Poezii: „Romanța Gramofonului”, „Acuarela”, „La Paști”, „Aprilie”, „Un romantic”, „Balada chiriașului grăbit”, „Păinjiniș”, „Cărturăreasa”, „Văduva și piticul” (fabulă), ‘Omul și rața” (fabulă)
Recită actorii Maia Morgenstern, Ștefan Bănică
Filmări realizate în primăvara anului 2022, la Sala ArCuB Bucureşti

George Topîrceanu

21 martie 1886, București – 7 mai 1937, Iași

poet, prozator, memorialist, traducător

La moartea lui G. Topîrceanu, critica vremii considera că s-a stins din viață cel mai popular poet contemporan. În mod special proza lui memorialistică a rămas proaspătă, prin jurnalele din perioada campaniei din Bulgaria din 1913 și a altor două însemnări legate de lupta de la Turtucaia, 1916, și de perioada detenției autorului în lagărele bulgărești.

Succesul lui Topîrceanu s-a datorat în mod special cronicilor din jurnalul Viața românească, dar și baladelor și rapsodiilor din volumele de poezii Balade vesele și triste și Parodii originale, ambele publicate în 1916. Poezia lui Topîrceanu se arată nu atât un rezultat al talentului propriu-zis, cât un rezultat al capacității sale de a lucra cuvântul, de a-l meșteșugi. Inteligența sa artistică este neîntrecută printre contemporanii săi. În cuvintele lui Tudor Arghezi, Topîrceanu este văzut ca un „caricaturist verbal și scamator fără pereche.”

Inteligența poetului se arată și prin modul în care este capabil să citească un text, reușind să descopere stilul autorului cu o acuratețe inegalabilă, intuind la fel de ușor stilul moderniștilor, al tradiționaliștilor, dar și al avangardiștilor, ceea ce îi permite realizarea unor pastișe care încă ni se arată valoroase.

Baladele și rapsodiile lui Topîrceanu ni se arată, susține Nicolae Manolescu, precum niște „histoires naturelles în versuri, cu o delicată imaginație și cu un inegalabil spirit de observație, de stil antropomorfic, ca niște fabule fără morală, inventive lexical și umoristice.”

Poezia lui Topîrceanu, ca și a lui G. Coșbuc, pare să atragă în mod special cititorii tineri și adolescenții, reprezentând o poartă de intrare în lumea poeziei. Versurile lui, adeseori amuzante, dar având și un oarecare spirit didactic, par să fie adeseori adresate acestor cititori aflați la primii pași în tărâmul lirismului. Poezii precum Balada unui greier mic sau La Paști nu lipsesc din manualele școlare. Chiar și așa, unele dintre poemele lui Topîrceanu reprezintă interes și pentru cititorii maturi, prin versuri precum Balada nopții sau Balada popei din Rudeni.