Horațiu Mălăele

n. 1952, Târgu Jiu

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti, secţia Actorie, în anul 1975, la clasa prof. univ. Octavian Cotescu.

Horațiu Mălăele a jucat primul rol în 1974, la Studioul Casandra, intepretându-l pe Fadinard, în spectacolul „Pălăria florentină” de Eugène Labiche. A continuat apoi să interpreteze roluri pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, unde a fost apreciat și susținut de regizoarea Cătălina Buzoianu.

În capitală a jucat pe scenele Teatrelor Nottara, Odeon, Național, Bulandra, în roluri memorabile precum Profesorul din “Lecția” de Eugen Ionescu, Vanea din “Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, Tartaglia din “Regele Cerb” de Carlo Gozzi, Directorul din “Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello, Poțekalnikov din “Sinucigașul” de Nikolai Erdman, Agamemnon Dandanache din “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale etc.

Horaţiu Mălăele a avut o colaborare rodnică cu Teatrul Naţional Radiofonic iar în teatrul de televiziune, a jucat peste 150 de roluri.

Din 1982 a regizat spectacole de teatru, printre care “O sărbătoare princiară” de Theodor Mazilu, “Puricele” de Georges Faydeau, “Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim etc.

A debutat în cinematografie în anul 1974, cu filmul “Muntele ascuns”, realizând zeci de roluri în filme pentru care a colaborat cu numeroși regizori: Nicolae Corjos, Alexandru Tatos, Tudor Mărăscu, Mircea Daneliuc, Șerban Marinescu, Nicolae Mărgineanu, Mircea Daneliuc, Stere Gulea etc. A regizat 2 episoade din serialul TV “Ministerul comediei”, apoi filmele “Pălăria”, “Nunta mută”, “Funeralii fericite”, “Luca”.

Arta sa a fost recunoscută și răsplătită prin numeroase distincții: Premiul pentru interpretare la Festivalul Național I.L Caragiale București (1993), Premiul Asociației Umoriștilor Români pentru interpretare, pentru spectacolul „Puricele” (1993), Premiul pentru regie la Festivalul Comediei Românești, Premiul pentru regie “Ion Băieșu” şi Premiul pentru interpretare, la Buzău (1994), toate pentru spectacolul „Escroci în aer liber”, Premiul UNITER  pentru cel mai bun actor în rol principal din spectacolul „Teatru descompus” (1994), Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal din spectacolele „Cafeneaua” și „Unde-i revolverul” (1998) şi Premiul de Excelență al Festivalului „Comedy Cluj”, în 2012. În august 2012, Horaţiu Mălăele a primit o stea pe “Aleea Celebrităţilor” din Piaţa Timpului din Capitală și Placheta Bucureștiului, oferită de primarul general al capitalei. În 2015, Horaţiu Mălăele a tăiat, la Feteşti, panglica teatrului, cu o capacitate de 500 de locuri, care îi poartă numele. În 2017, Senatul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, oraşul natal al actorului, i-a acordat lui Horaţiu Mălăele, titlul de Doctor Honoris Causa.

triunghi_210

Horațiu Mălăele recită poezii scrise de: