Irina Movilă

n. 1966, București

A absolvit Academia de Teatru și Film în anul 1991, la clasa maestrului Mircea Albulescu.

În perioada 1992 – 2001 a jucat în mai multe spectacole pe scena Teatrului Mic (“Equs”, “Pescărusul”, “Sfârșitul Troiei”, “Neguțătorul din Veneția”, “Pușca de vânătoare”). Din anul 2002 este actriță a Teatrului Național București, remarcându-se prin rolurile Dora în “Lut” de Marijke Schermer, Varia în “Livada de vișini” de A.P. Cehov, Maria Sinești în “Jocul ielelor” de Camil Petrescu, Marta în “Neînțelegerea” de Albert Camus, Hipolita, Titania în “Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, Veta în “O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale.

În 1999 a colaborat cu Teatrul Național din Timișoara, în spectacolul “Femeia în rosu”. În 2002, la Sala Radiodifuziunii Române, a participat la recitalul de poezie populară, “Cearcănul de lângă soare”.

Irina Movilă este și o foarte apreciată actriță de film, domeniu în care a colaborat cu regizori importanți precum Andrei Blaier și Dan Pița, cele mai cunoscute roluri ale sale fiind Fifi din “Pepe și Fifi” și Sofia din „Hotel de lux”.

În 1992 a primit Premiul pentru cea mai bună actriță la “Festivalul lumilor latine” de la Arcachon (Franța) iar în 1993, Premiul pentru cea mai bună actriță la “Festivalul de Film de la Geneva”. A fost desemnată Cea mai valoroasă speranță a cinematografului european pentru rolul din Pepe și Fifi (1993). Irina Movilă a primit din partea Asociației Producătorilor, Autorilor și Realizatorilor de Film, Premiul Pro Victoria – „Placheta de aur” pentru interpretare feminină.

A fost membru al juriului la “Festivalul Internațional pentru Audiovizual FIPA”, din Biarritz (1993), la “Festivalul DAKINO” (1995) și la “Festivalul Filmului de Dragoste” de la Mons (2003).

Într-un interviu, declara: „Actoria nu e o profesie. E o chemare. E ca un strigăt pe care-l simţi înăuntru, în cel mai profund loc al fiinţei tale. Actoria e un fel de a exista şi de a învăţa să trăieşti mai bogat viața”.

triunghi_210

Irina Movilă recită poezii scrise de: