Maia Morgenstern

n. 1962, București

A studiat actoria la Academia de Teatru și Film din București, între 1981 și 1985, iar apoi, a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în anul 1988. După aceea, a apărut pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București, alăturându-se ulterior trupei de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”. A colaborat și cu alte instituții de spectacol precum Teatrul Odeon, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Radu Stanca, Teatrul Metropolis.

Printre rolurile remarcabile pe scena de teatru, se numără Turandot din „Turandot” de Carlo Gozzi (regia: Cătălina Buzoianu), Medeea din „O trilogie antică” după Euripide şi Seneca (regia: Andrei Şerban), Clitemnestra din „Orestia” după Sofocle (regia: Silviu Purcărete), Titania din „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare (regia: Petrică Ionescu) și multe altele.

A jucat în numeroase filme românești și străine, fiind una dintre puținele actrițe românce care a reușit să pătrundă în cinematografia străină. Maia Morgenstern este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele BalanțaCel mai iubit dintre pământeni și Patimile lui Hristos.

Din 2010 este numită ambasador pentru Alianța Civilizațiilor în România. Din anul 2012, este director al Teatrului Evreiesc de Stat.

Maia Morgenstern a fost răsplătită cu premii prestigioase: Ordinul regal „Ordinul Nihil Sine Deo” (2013), Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, Franța (2012), Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Londra (2004), pentru rolul mamei lui Iisus din „Patimile lui Hristos”, Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă a anului 1993, pentru rolul Lola din „Astă seară, Lola Blau”, Premiul Felix (European Film Awards), Premiul Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin din 1993, Premiul Les stars de demain – Geneva (1992) şi Premiul Criticii, Premiul Asociaţiei Umoriştilor Români (1992), pentru rolul din filmul „Balanţa”, Premiul Naţional L.S. Bulandra pentru cea mai bună actriţă a anului 1993, pentru rolul Haya din „Ghetto”, Premiu UCIN pe anul 1990, pentru rolul din spectacolul „Cei care plătesc cu viaţa”, Premiul UNITER pe anul 1990 pentru cel mai bun rol feminin – Medeea din „Trilogia antică”. Parlamentul European de la Strasbourg a desemnat-o, în februarie 2004, Actriţa şi Femeia anului 2003.

În anul 2000, actrița a fost decorată cu Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Comandor, „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”, iar în anul 2018, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer.

triunghi_210

Maia Morgenstern recită poezii scrise de: