Mariana Mihuț

n. 1942, Chișinău

Mariana Mihuț a fost numită de presă, „un adevărat diamant al teatrului și filmului românesc.”

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, promoția 1964, la clasa profesorilor Pop Marțian și Octavian Cotescu, alături de Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu.

După terminarea studiilor, Mariana Mihuț a fost angajată de Teatrul Giulești (actual Odeon), iar în 1972 s-a mutat la Teatrul Bulandra, rămânându-i fidelă până în prezent. La acest teatru, Mariana Mihuț a colaborat cu unii dintre cei mai importanți regizori din România, precum: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete.

În anul 1965, aflată încă pe băncile facultății, Mariana Mihuț a fost aleasă de regizorul Liviu Ciulei pentru rolul Martei din Pădurea spânzuraților. Debutul actriței în film a avut un succes răsunător, însă cele mai multe roluri le-a realizat în teatru, în spectacole ca: Nunta lui Figaro de Beaumarchais (regia Dinu Cernescu), Revizorul de Gogol (regia Lucian Pintilie), Visul unei nopți de iarnă de Tudor Mușatescu (regia Geta Vlad), A douăsprezecea noapte de William Shakespeare (regia Liviu Ciulei), Teatrul comic de Carlo Goldoni (regia Silviu Purcărete), Mutter Courage de Bertolt Brecht (regia Cătălina Buzoianu).

În afară de cariera sa de pe scenă, Mariana Mihuț a interpretat numeroase roluri și în teatrul radiofonic și TV .

Mariana Mihuț deține un record al premiilor UNITER pentru interpretare feminină, primul fiind obținut în anul 1991 pentru rolul Reginei Ginevra din Merlin, de Tancred Drost (regia Cătălina Buzoianu). În următorul an, actrița a primit aceeași distincție pentru spectacolul de teatru TV, Ursul, iar în anul 1996, pentru rolul Halie din Copilul îngropat, de Sam Shepard (regia Cătălina Buzoianu), pentru ca anul 1997 să îi aducă din partea UNITER,  Premiul de Excelență. Interpretarea Innei Rasadina în Sorry, de Aleksandr Galin (regia Yuriy Kordonskiy), a fost răsplătită în anul 2004, cu Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal. Pentru rolul Regelui Lear din spectacolul LEAR(A) (regia Andrei Șerban), actrița a fost recompensată cu același premiu în anul 2009, iar în 2017, a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate.

triunghi_210

Mariana Mihuț recită poezii scrise de: