Marius Bodochi

n. 1959, Cluj-Napoca

A absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mureș, la clasa profesorului Constantin Codrescu, promoția 1982, an în care a debutat pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca, cu rolul Cristopher Flanders din „Trenul nu mai oprește aici” de Tennessee Williams. A fost actor al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca în perioada 1985 – 1996. Din 1997, a jucat pe scena Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București. A colaborat cu instituții de spectacol precum Teatrul Nottara București, Teatrul „George Ciprian” Buzău, Teatrul de Comedie, Opera Națională București, Teatrul de Stat Constanţa, Theatrum Mundi, Circ & Variete Globus, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Municipal Turda.

A realizat creații memorabile în rolurile Constantin din „Săptămâna luminată” la Teatrul Național Cluj-Napoca (1994), Dionyssos din „Bacantele” la Teatrul Național București (1997), Bolinbroke din „Richard al II-lea” la Teatrul Național București (1997), Jihei din „Amanții însângerați” la Teatrul Național București (2001), Beranger I / Regele din „Regele moare” la Theatrum Mundi (2002), Alfredo din „Regina mamă” la Teatrul Național București (2005), Antonio Salieri din „Amadeus” la Opera Națională București (2010).

A interpretat diferite roluri în piese de Teatru TV și de Teatru Radiofonic. A fost invitat să joace în filme și a fost moderator-prezentator pentru numeroase emisiuni de televiziune.

Între 1991 și 2003 a fost lector universitar la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Televiziune.

A primit de-a lungul timpului numeroase premii: Premiul Galei Tânărului Actor, Costinești (1985 și 1986), Premiul Asociației Umoriștilor din România la Gala Recitalurilor Dramatice, Bacău (1991), Premiul pentru cel mai bun actor acordat de  Fundația Silvia Popovici (1998), Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Dramaturgiei Românești, Timișoara pentru rolul din „Regele moare” de Eugen Ionesco (2002), rol pentru care a primit și o nominalizare din partea UNITER, la secțiunea „Cel mai bun actor”, în anul 2003. La acestea se adaugă Ordinul „Meritul cultural” clasa I acordat de Preşedinţia României (2004), Premiul special al Revistei Vip pentru rolul Salieri din spectacolul „Amadeus” (2011), Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină din spectacolul „Taxi Blues” la Festivalul Național de Comedie, Galați (2012), Premiul pentru „Cel mai bun actor” în rolul George din „Părinții teribili” de Jean Cocteau la Festivalul internațional al teatrelor de proiect, Câmpina (2013), Premiul Special pentru măiestria artistică și excelență în artele spectacolului la Gala Premiilor Radar de Media (2022). În 2008, lui Marius Bodochi i-a fost acordat titlul de Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.

A fost director al Teatrului Dramaturgilor Români din București iar în prezent este director artistic al Teatrului Național din București.

triunghi_210

Marius Bodochi recită poezii scrise de: