Marius Manole

n. 1978, Iași

Marius Manole a absolvit în anul 2001, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, secția Actorie, la clasa profesorilor Emil Coșeriu și Cornelia Gheorghe. Între 2002 – 2003, a urmat cursurile Secției de Coregrafie de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. De asemenea, a participat la stagiile din cadrul Academiei Itinerante Andrei Șerban, la Horezu și la New York, în 2009.

Marius Manole este actor al Teatrului Național București din 2002, unde a jucat în numeroase spectacole, facând roluri memorabile: Puck în „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare (regia: Felix Alexa), Șarik, Tipograf Tipografovici Șarikov în „Inimă de câine” de Mihail Bulgakov (regia: Yuri Kordonsky) Povestitorul în „Privighetoarea si trandafirul” de Oscar Wilde (regia: Carmen Lidia Vidu), Ion în „Năpasta” de I.L. Caragiale (regia: Radu Afrim), Mercuțio în „Romeo și Julieta”, de William Shakespeare (regia: Yuri Kordonsky), Prozorov în spectacolul „Un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov” (regia: Radu Afrim) etc. Actorul a colaborat și cu alte teatre – Odeon, Bulandra, Metropolis, Teatrul LUNI de la Green Hours, Teatrul de comedie, Teatrul Maria Filotti din Brăila, Teatrul Național Timișoara.

Marius Manole a fost nominalizat de UNITER la Premiul pentru debut pentru rolul Paulie în spectacolul „Drept ca o linie”, de la Teatrul Dramatic „Maria Filotti” din Brăila, în anul 2003, la Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Șarik în spectacolul „Inimă de câine”, de la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, în anul 2006,  la Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Lopahin Ermolai Alexeevici în spectacolul „Livada de vişini”, de la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, în anul 2011, la Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Povestitorul în spectacolul „Două loturi”, de la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, în anul 2013 și a fost câștigător al Premiului pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolurile Bătrânica apatică și Actorul în spectacolul „Între noi e totul bine”, de la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, în anul 2016.

triunghi_210

Marius Manole recită poezii scrise de: