Mihai Mălaimare

n. 1950, Botoșani

A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică în anul 1973, la clasa profesorilor Moni Ghelerter, Zoe Anghel Stanca, Geta Angheluță. A fost șef de promoție și a primit repartiție la Teatrul Național din capitală. A jucat în spectacole ca Richard al III-lea de W. Shakespeare (1975), A douăsprezecea noapte de W. Shakespeare (1984), Cyrano de Bergerac de E. Rostand (1976), Fata din Andros de Terențiu (1977), Romulus cel mare de Durenmatt (1977), Alexandru Lăpușneanu de V. Stoenescu (1978), Filumena Marturano de Ed de Fillippo, Mantaua de Gogol, Harap Alb de Răducu Ițcuș etc. A regizat și a scris scenariul pieselor Actorul și Clovnii. Se remarcă, în paralel, prin rolurile interpretate în piese de teatru la radio şi televiziune, precum şi în numeroase filme. În 1981 a beneficiat de o bursă de studii la Şcoala de teatru ”Jacques Lecoq” din Paris.

În 1990, Mihai Mălaimare a înfiinţat Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România, al cărui director a fost până în 2017, fiind, de asemenea, şi regizorul multor spectacole de aici. Teatrul Masca s-a dezvoltat în două direcţii: cea a teatrului de stradă (spectacole cu clovni, commedia dell arte, teatru medieval, statui vivante etc.) şi cea a spectacolelor de interior, cu scenariu elaborat, inspirat de mari autori (Gogol, Márquez, Goldoni, Briusov, Borges). A jucat la Teatrul Masca în spectacolele: Medievale, Clovnii, Mantaua, Oina, Gardienii veseli, Cabaretul Naţiunilor, Fior d’amor în Bucuresci, Cafeneaua ş.a. Semnează totodată, regia spectacolelor Concert de promenadă, Cabaretul Naţiunilor, La Români, Gardienii veseli, Domnul de Pourceaugnac, Parada, Acul Cumetrei Gurton, Cocktail, Comedia erorilor.

La Teatrul Național Radiofonic a debutat în anul 1974 cu piesa Mușcata din fereastră de V. Ion Popa, urmată de Baladă pentru nouă cerbi de D.R. Popescu, spectacolul muzical Cheia succesului sau Titanic vals de Tudor Mușatescu, Boemii de Ovidiu Dumitru, De dragul eiEpicene de Ben Johnson etc. De asemenea, a participat la numeroase emisiuni radio de varietăți și emisiuni dedicate copiilor.

A debutat pe marele ecran în 1976, în Doctor fără voie, apoi a jucat în Rețeaua SNea Mărin miliardarCăruța cu mereSosesc păsările călătoareȘobolanii roșii, etc.

Mihai Mălaimare este doctor în istoria teatrului, a fost profesor la UNATC, secția actorie, în perioada 1984-1989, a predat actoria la Universitatea Ecologică din București, a predat pantomimă la Școala de Teatru Pygmalion din Viena şi istoria culturii românești la Gallaudet University (Washington, SUA), în calitate de profesor invitat. A scris cărţile ”Maidane cu teatru” (1998), ”Demisia” (2004) şi ”Şansa” (2007).

Mihai Mălaimare a fost decorat în 2002 cu Ordinul Naţional ”Serviciul credincios” în grad de Cavaler. În 2008, a primit Premiul UNITER, pentru teatru nonverbal. În 2010, Teatrului Masca i-a fost atribuit ”Ordinul Cultural în grad de Cavaler”, la categoria ”Arta spectacolului”, fiind confirmată astfel valoarea trupei condusă de Mihai Mălaimare, precum şi valoarea tipului de discurs teatral propus în spaţiul teatrului românesc. A mai primit, între altele, Diploma de Excelenţă şi Trofeul “România 2000” în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Galei laureaţilor “România 2000″ din 2013, ”pentru rezultate de excepţie în activitatea sa, pentru promovarea artei dramaturgice româneşti în ţară şi străinătate, la cele mai înalte standarde ale măiestriei artistice”, iar din partea Academiei de Teatru şi Arte Plastice din Chişinău – titlul onorific de Doctor Honoris Causa, în cadrul Festivalului Class Fest ce s-a desfăşurat în aprilie 2014.

triunghi_210

Mihai Mălaimare recită poezii scrise de: