Mircea Rusu

n. 1954, Săcele

Actor cu o experiență bogată, Mircea Rusu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Actorie, promoţia 1986, la clasa profesorului universitar Ion Cojar.

În 1990 a debutat la Teatrul Național București cu rolul Iason din celebrul spectacol „Trilogia antică”, în regia lui Andrei Șerban. Au urmat peste 20 de roluri memorabile, în spectacole precum „Trei surori” (regia Yuri Krassovski), „Ghetto” de Joshua Sobol, (regia Victor Ioan Frunză), „Livada cu vişini” (regia Andrei Șerban), „Cadavrul viu” (regia Gelu Colceag) sau „Inimă de câine” (regia Yuri Kordonsky).

Mircea Rusu a mai jucat numeroase roluri la teatre din București și din țară: Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul L.S. Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Levant, Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, Teatrul Național din Arad, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (1986-1990).

A avut și numeroase roluri în filme, lucrând cu regizori precum Dan Pița, Radu Gabrea, Stere Gulea, Lucian Pintilie, Sergiu Nicolaescu, Andrei Blaier, Mircea Daneliuc, Andrew Reuland sau Geo Saizescu. În televiziune a putut fi văzut în seriale precum „Păcatele Evei”, „Cu un pas înainte”, „A doua șansă”, toate la Pro TV, sau „Căsătorie imposibilă” și „Detectiv fără voie” la TVR.

În anul 2020, Mircea Rusu a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Din iulie 2019, este director artistic al Teatrului Național I.L. Caragiale din București, iar din februarie 2022 este director general interimar.

triunghi_210

Mircea Rusu recită poezii scrise de: