Aplauze pentru poet • Nina Cassian

Poezii: „Voiam să rămân în septembrie”, „Căciulița albă”, „Sonet (versuri în limba spargă)”, „Anatomie”, „Candori”, „Elogiul candorii”
Recită actrița Medeea Marinescu
Filmări realizate în aprilie 2022, la Sala ArCuB Bucureşti

Nina Cassian

n. 27 noiembrie 1924, Galați – d. 14 aprilie 2014, New York

poetă, eseistă, traducătoare

Nina Cassian a urmat cursurile Institutului Pompilian din București. A frecventat cercuri intelectuale de stânga iar primele ei încercări literare au fost generos încurajate de Tudor Arghezi și Ion Barbu.

În perioada 1947-1948 a fost redactor la revista “Rampa”. Din 1949 a fost redactor la revista “Urzica” și profesoară la Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu”.

Debutează editorial în 1947, cu volumul de versuri suprarealiste La scara 1/1. În urma unui atac ideologic lansat în ziarul “Scânteia” la adresa ei, începe să scrie treptat și poezie proletcultistă. „După un ocol de aproximativ opt ani”, cum singură avea să mărturisească, plin de avânturi naive și compromisuri, începând din 1956 se întoarce la poezia autentică. Începe să scrie în paralel și literatură pentru copii, atrasă de posibilitățile estetice ale evadării în fantezie și candoare, precum și două volume de „proză subiectivă”, la persoana întâi. A publicat peste 50 de cărți de poezie, eseuri și proză, și a inventat o nouă limbă poetică, limba spargă. În 1969 i s-a decernat Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

În 1985, Nina Cassian a plecat în calitate de visiting professor cu o bursă din partea Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, să susţină un curs de poezie la New York University – instituţie căreia i-a donat ulterior o parte dintre manuscrisele ei. Când şi-a încheiat activitatea, a cerut azil politic.

În Anglia, îi apare volumul de versuri Call Yourself Alive și, în Statele Unite, Life Sentence, traduceri ale volumelor din țară, precum și volumele inedite Take My Word for It!, Blue Apple și Lady of Miracles, care se bucură de succes.

În ultimii 30 de ani ai vieții, poeta Nina Cassian a trăit la New York, iar „proiectul major al vârstei și vieții” sale a fost scrierea memoriilor, oglindă a „anilor furați și dăruiți”, proiect ale cărui prime două volume, Memoria ca zestre, s-au bucurat de un ecou important în țară și de numeroase cronici. În anul 1994 i se decernează „Leul literar” de către New York Library. În 2005 lansează la Institutul Cultural Român din New York un nou volum memorialistic, Memoria ca zestre. Cartea a III-a. Editura americană Norton îi propune editarea poemelor sale scrise în limba engleză în cadrul seriei Selected Works, o performanță remarcabilă pentru o poetă sosită din Estul Europei.

Poemele sale au apărut în revistele americane “The New Yorker”, “Atlantic Monthly”, “New England Review” și “American Poetry Review”.

Nina Cassian este o poetă volubilă, capabilă să se orienteze în orice direcție și în orice moment din punct de vedere stilistic. Ea este atrasă de orice fel specie și orice fel de formulă. A scris și proză, bine primită din punct de vedere al criticii și atrăgătoare inclusiv pentru cititorul contemporan.