Aplauze pentru poet • Paul Celan

Poezii: „Târziu și adânc”, „Corona”
Recită actrița Maia Morgenstern
Filmări realizate în primăvara anului 2022, la Sala ArCuB Bucureşti

Paul Celan

n. 23 noiembrie 1920, Cernăuți – d. 20 aprilie 1970, Paris

poet, prozator, traducător

Paul Celan s-a născut la Cernăuți în vremea în care Bucovina de Nord încă mai făcea parte din România, într-o familie vorbitoare de limba germană. A trăit în Austria și România, apoi s-a stabilit în Franța. A devenit cetățean francez în 1955.

În perioada românească, Celan se lasă cuprins de atmosfera suprarealistă a literaturii postbelice românești. Deși suprarealismul încetase deja în Franța, țara sa de origine, în perioada 1945 – 1947, înainte de instaurarea regimului comunist, acesta reprezenta un soi de „ultim răcnet” al literaturii.

După 1947, scriitorul se refugiază în Viena, iar un an mai târziu se mută permanent în Franța, unde va trăi până la sfârșitul vieții.

Poliglot, Celan scrie atât în germană, cât și în franceză și în română. Opera sa în română reprezintă, de fapt, o parte infimă a creației sale. A tradus în și din română texte scrise de autori din cei mai variați, de la poezie la filosofie, nume precum Tudor Arghezi, Robert Frost, Charles Baudelaire, Rimbaud sau Franz Kafka.

Scrierile sale sunt traduse și publicate în limba română post-mortem în seria de volume Opera poetică, tradusă de George State și prefațată de Andrei Corbea, în care se încearcă oferirea integralei sale poetice. Alte titluri au fost traduse de către diverși poeți de-a lungul deceniilor.