Rodica Mandache

n. 1943, Iași

După ce a absolvit Liceul de Fete „Oltea Doamna” din Iași, Rodica Mandache a urmat studiile teatrale în București, absolvind secția de actorie a Facultății de Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, în anul 1964, la clasa profesorilor Octavian Cotescu și Pop Marțian.

Actriță a Teatrului Odeon din București, Rodica Mandache a colaborat și cu alte instituții de spectacol precum Teatrul Mic Bucureşti, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul „Barbu Delavrancea”, Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, lucrând cu regizori cunoscuți: Radu Afrim, Gelu Colceag, Alexandru Dabija, Dinu Cernescu, Dragoș Galgoțiu, Tudor Mărăscu.

Pe lângă activitatea de scenă, Rodica Mandache este și profesoară de actorie la Universitatea de Artă Hyperion și scrie, cu talent, umor și farmec, scenarii și articole cu tâlc pentru Jurnalul Național.

Pe Rodica Mandache am putut-o vedea de-a lungul anilor în numeroase filme românești de mare succes la public precum „Eu, tu și Ovidiu” (1977), „Fata bună din cer” (1977), „Iarba verde de acasă” (1978), „Buletin de București” (1982), „Căsătorie cu repetiție” (1985), „Promisiuni” (1985), „Niște băieți grozavi” (1987), „Liliacul înflorește a doua oară” (1988), „Blood and Chocolate” (2007) sau „One Second of Life” (2009). A colaborat cu regizori precum Geo Saizescu, Stere Gulea, Mircea Veroiu,  Virgil Calotescu, Elisabeta Bostan etc. Actrița va rămâne greu de egalat, în amintirea publicului, cu interpretarea rolului Doruleț din teatrul TV „Visul unei nopți de iarnă”, de Tudor Mușatescu.

Activitatea sa a fost recompensată cu numeroase premii: Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru Adel din „joi.megaJoy” de Katalin Thuroczy (2007), Premiul pentru întreaga activitate la Premiile Municipiului București pentru Artă și Cultură, Secțiunea Artele Spectacolului (2009), Premiul Confidenţial pentru spectacolul „Un tramvai numit dorinţă”, (2013), Premiul onorific de popularitate pentru rolul din spectacolul „Trei generaţii” la Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană, Braşov (2017) și Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2020).

triunghi_210

Rodica Mandache recită poezii scrise de: