A absolvit Liceul “I. L. Caragiale” din București (1985) și Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică București, la clasa profesorului Ion Cojar (1989).
În perioada 1990-2002, a fost actor al Teatrului “Lucia Sturdza Bulandra”, iar din anul 2002 până în prezent, este actor al Teatrului de Comedie. S-a remarcat prin roluri precum Melchior în „Deşteptarea primăverii” de Frank Wedekind (regia: Liviu Ciulei), Mr. White în „Black & White” de Watherhouse & Hall (regia: Florian Pittiş), George în „Cui i-e frica de Virginia Woolf” de Edward Albee (regia: Gelu Colceag), Trigorin în „Pescărușul” de A.P. Cehov (regia: Claudiu Goga) etc.
Ștefan Bănică a jucat și în numeroase filme de cinema și televiziune. Primul său rol interpretat a fost Guriţă, în filmul serial „Eroii nu au vârstă” (1984), în regia lui Mihai Constantinescu. Apoi, actorul a primit roluri în: “Liceenii” (regia: Nicolae Corjos), „Extemporal la dirigenţie“ (regia: Nicolae Corjos), „Liceenii rock`n roll“ (regia: Nicolae Corjos), „Templul tăcerii“ (regia: George Busecan), „Triunghiul morţii“ (regia: Sergiu Nicolaescu), „Sexi harem Ada-Kaleh“ (regia: Mircea Mureşan), „Maşini“ (regia: John Lasseter), „A Beautiful Life“ (regia: Alejandro Chomski), „Ho, ho, ho“ (regia: Jesus del Cerro).
Ștefan Bănică este cunoscut ca un artist complex – actor, compozitor, cântăreț, regizor, producător și moderator TV, având o carieră de peste 30 de ani. A susținut mii de concerte, stabilind adevărate recorduri în România prin concertele sale de Crăciun, susținute consecutiv la Sala Palatului, cea mai longevivă și complexă producție muzicală din România, cu o tradiție de peste 15 ani. A lansat 15 albume de autor, vândute în peste 500.000 exemplare, premiate cu cinci discuri de aur și două de platină. Cu un public foarte variat, începând de la copii, tineri și până la părinți și bunici, Ștefan Bănică reprezintă un adevărat brand în showbizul românesc.
În 2004, a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
Ștefan Bănică recită poezii scrise de: