Aplauze pentru poet • Traian Demetrescu

Poezii: „Visătorul”, „Biletul de noroc”, „Șireata”
Recită actorul Pavel Bartoș
Filmări realizate în mai 2022, la Sala ArCuB Bucureşti

Traian Demetrescu

n. 3 noiembrie 1866, Craiova – d. 17 aprilie 1896, Solca

poet, prozator, dramaturg, publicist

Traian Demetrescu își semna adeseori operele cu pseudonimul Tradem. Este remarcat inițial de către Alexandru Macedonski pentru poezia „Ploaie din senin”, apărută în 1882 în gazeta Vocea Oltului. Atât de impresionat se arată Macedonski, încât poetul mai vârstnic se oferă să prefațeze volumul de Poesii apărut trei ani mai târziu, în 1885.

În cei paisprezece ani în care publică, Traian Demetrescu ne oferă mai multe volume de poezii, două romane, volume de proză scurtă și scrieri eseistice. Ca publicist, Tradem se ocupă de traduceri din literatura occidentală, de portrete literare și de critică și cronică teatrală.

Este unul dintre cei mai gustați scriitori ai sfârșitului de secol al XIX-lea și una din vocile poetice care par să anunțe apariție operei marelui simbolist de mai târziu, G. Bacovia.

Bolnav de ftizie din 1892, Demetrescu încearcă o vreme să își îmbunătățească starea de sănătate printr-o serie de excursii în Austria și Elveția. Starea lui se agravează totuși din ce în ce mai mult, iar boala îl răpune în cele din urmă la data de 17 aprilie 1896.