Victor Rebengiuc

n. 1933, București

Maestrul Victor Rebengiuc a avut o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București în 1956, la clasa prof. Aura Buzescu și Beate Fredanov. Este membru al trupei Teatrului Bulandra din București, din anul 1957. Joacă însă și în spectacolele altor teatre cum ar fi: Teatrul Național București, Teatrul Mic, Teatrul Național din Cluj Napoca sau Teatrul Arca. Ca actor al Teatrului Bulandra, a jucat peste 200 de roluri numai pe această scenă.

După performanța sa în Pădurea spânzuraților în regia lui Liviu Ciulei, Rebengiuc a devenit o figură majoră în cinematografia românească și a devenit cunoscut mai ales pentru apariția sa în 1986 în Moromeții lui Stere Gulea. De asemenea, el a jucat în filmele lui Dan Pița (Tănase ScatiuDreptate în lanțuriFaleze de nisipOmul zilei) și Lucian Pintilie (De ce trag clopotele, Mitică?BalanțaPrea târziuParadisul ultimelor opririNiki și FloTertium non datur). Pe scenă, Rebengiuc a colaborat cu regizori precum Liviu CiuleiRadu PenciulescuAndrei ȘerbanCătălina BuzoianuYuri KordonskyGábor TompaAlexandru Dabija ș.a. Performanțele sale artistice sunt legate și de importante roluri în teatrul de televiziune și în Teatrul Radiofonic Național.

A fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în perioada 1990-1996. A fost director al Teatrului Bulandra între anii 1996-1998.

A obţinut mai multe premii UNITER, Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru filmul ”Tănase Scatiu” în anul 1976, pentru filmele ”Moromeţii” şi ”Pădureanca” în anul 1987, premii la Festivalul Internaţional de Film de la San Remo (Italia, 1988), la Festivalul Internaţional Santarem (Portugalia, 1988) şi Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru filmul ”Balanţa” în 1992.

În anul 2001, a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov pentru rolul colonelului Festisov din spectacolul ”Colonelul Pasăre”, iar în 2002 a fost distins cu Premiul ”Aristizza Romanescu” pentru artele spectacolului al Academiei României, pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică. În 2003, Victor Rebengiuc a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2004, a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj. Din ianuarie 2008, este Doctor Honoris Causa al UNATC.

triunghi_210

Victor Rebengiuc recită poezii scrise de: